Blog 2021 2022 2023 2024

Biztonság az Interneten 5. rész - Biztonsági mentések
2013. február 25. Hétfő

Az ember szereti biztonságban tudni nem csak az életét, de adatait is:) Egy okos ember ezért olyan szolgáltatóknál helyezi el értékes információit, amik nem csak biztonságosak a külső rosszindulatú emberek ellen, hanem az adatvesztésre is odafigyel.

A szakirodalom ezért is különbözteti meg a adatvédelmet az adatbiztonságtól.

Talán meglepő, de felmérések bizonyítják, hogy az adatvesztés több okozóra is visszavezethető:

- 44%-ban hardver hiba: ezeknek a kiküszöböléséről még beszélek később...

- 32%-ban rendszergazdai hiba: ennek kiküszöbölése az ÖN feladata! Olyan emberekre bízza adatait, akik értenek hozzá! Egy szakember nem attól az, hogy jobban ért valamelyest hozzá, mint Ön, hanem, hogy sokrétű, és profi. Ismeri az összes lehetséges veszélyt és azok elhárításához szükséges eszközt és azok alkalmazását. Mindig bizonyosodjon meg egy tárhely szolgáltató esetében is, hogy ott valódi szakemberek dolgozzanak!

- 14%-ban szoftver hiba: ennek elkerülése szintén az Ön feladata. Nem mindegy, hogy milyen programozót választ egy-egy rendszer elkészítéséhez, vagy milyen, már kész szoftver használatára teszi a voksot. Erről már előző cikkeinkben említést tettünk...

- 7%-ban vírusok: hmmm... pedig milyen nagy hangsúlyt fektet mindenki a vírusításra... (Fontos szerintünk is nagyon, erről azért még egy későbbi cikkben bővebben beszélünk)

- 3% természeti katasztrófa: Ezt kivédeni azért eddig csak Bruce Willisnek sikerült.

Most nézzük meg, hogyan kell(ene) védeni adatainkat a legnagyobb okozó, a hardver hiba ellen!

  1. Megfelelő klimatizált helységek
  2. Szerverekben lévő redundáns adattárolás (egy adat többszöri letárolása párhuzamosan, több háttértárolón)
  3. Szerveren lévő adatok hálózaton történő mentése másik szerver környezetbe
  4. Napi, heti és havi biztonsági mentések
Ezek közül vegyük most szemügyre a biztonsági mentéseket!

A biztonsági mentés fajtái:

Többféle biztonsági mentési technika létezik. Időnként minden adatról érdemes biztonsági mentést készíteni, de mivel ez túlzottan idő- és erőforrás igényes, ezt a gyakorlatban nem teszik meg túl gyakran. A köztes időszakban lehetőség van az adatok részleges mentésére, amivel a meghibásodás esetén bekövetkező adatvesztés csökkenthető. Az adatok értékétől, változásuk sűrűségétől függően határozzák meg a teljes biztonsági mentések gyakoriságát, ami általában heti, kétheti vagy havi mentést jelent. A köztes időszakban az mentések általában naponként történnek.

- Teljes mentés (Full Backup)

A rendszer minden adata válogatás nélkül mentésre kerül. A mentési folyamat ezért egyszerű, ellenben sok ideig tart és sok adattároló egység (pl. DAT kazetta, streamer) szükséges hozzá. Amennyiben adataink olyanok, hogy nem változnak túl sűrűn, a gyakori teljes mentés sok fölösleges adat tárolását okozza. Előnye azonban, hogy a visszaállítás viszonylag gyors.

- Inkrementális mentés (Incremental Backup)

Az inkrementális mentés alkalmazása esetén nem kerül elmentésre minden adat, hanem csak azok, amelyek egy korábbi mentés óta megváltoztak (ekkor a visszaállításhoz természetesen több biztonsági mentésre is szükség van). Az inkrementális mentésnek két alapvető fajtája van: a kumulatív és a differenciális mentés. Ezek segítségével többféle mentési stratégia kidolgozható.

1. Kumulatív mentés

A kumulatív mentés során mindig az utolsó teljes mentés óta megváltozott adategységek kerülnek elmentésre.

A kumulatív mentésekből álló mentési stratégiánál ha egy adategység valamikor megváltozott, akkor az minden kumulatív mentés alkalmával ismételten mentésre kerül egészen a következő teljes mentésig.

A kumulatív mentés gyorsabb a teljes mentésnél és kevesebb helyet is kíván, azonban lassabban, mint az differenciális mentés, és a tárigénye is nagyobb.

2. Differenciális mentés

A differenciális mentés során csak az utolsó inkrementális mentés óta megváltozott adategységek kerülnek elmentésre.

Ha két teljes mentés között több differenciális mentést végzünk, akkor pl. a második differenciális mentés csak az első óta történt változásokat fogja rögzíteni. Ennek köszönhetően maga a mentés folyamata gyorsabbá válik, és esetenként kevesebb helyet foglal el. Hátránya azonban, hogy a visszaállításhoz a legutolsó teljes mentésre, és az azt követő összes differenciális mentésre szükség van.

A mentéseket természetesen szoftverek végzik, és ha jól van beállítva, akkor automatikusan. A web-szervereken futó vezérlőpultok NEM mindegyike készít ilyen mentéseket, ezért figyeljünk oda erre is.

A (nálunk is telepített) cPanel kezelőfelület természetesen támogatja a biztonsági mentéseket, mellyel az automatikus mentéseken túl lehetőség van az egyszeri, kézi végrehajtásra is. A sikeres azonosítás után a "Fájlok" dobozban a "Biztonsági mentés" parancsot válasszuk ki, majd a bejövő ablakon van lehetőségünk készíteni, vagy a napi, heti, havi automatikus mentéseket itt tudjuk letölteni!

Jó munkát!

Vissza

Hozzászólás
Jelenleg nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első:

A hozzászóláshoz jelentkezzen be.